Η Χαρά της Αναζήτησης

Το ρεύμα της αναζήτησης, καθώς είναι εκδήλωση Οντικού Κινήτρου, και δεν προέρχεται από την περιοχή της επιφανειακής σκέψης και από το ενδοσυγκρουόμενο βασίλειο του “ψευδαισθητικού εαυτού”, είναι φυσικό να συντρέχει με ανώτερα συναισθήματα υπαρξιακής ευδαιμονίας. Όταν είμαστε συνειδητοί, ένας κόσμος διευρυμένης αντίληψης αναδύεται· η αναζήτηση, ως φυσική κίνηση της συνείδησής μας για την ανακάλυψη της Αλήθειας, πλημμυρίζει το είναι μας με ένα είδος απροσδόκητης υπέρλεπτης εκστασιακής χαράς, που δεν εξαρτάται από κάποιο αντικείμενο των ατομιστικών μας ενδιαφερόντων, που δεν προσκολλάται σε τίποτε, που δεν περιμένει τίποτε – απλά, συμβαίνει, απρόσμενα και καταλυτικά!

Η χαρά της αναζήτησης δεν έχει σχέση με υπολογισμούς και μετρήσεις, καθώς εκδηλώνεται σε ένα ανώτερο επίπεδο αντίληψης και υπόστασης. Μια αναλογία τέτοιας χαράς θα συναντήσουμε και στην ψυχή των ερευνητών του φυσικού κόσμου, στα πλαίσια εξωτερικότερων αναζητήσεων.

Η χαρά της αληθινής αναζήτησης δεν πηγάζει από τον συναισθηματικό μας κόσμο, αλλά είναι φυσική κατάσταση του ίδιου του Πνεύματος· και καθώς ακτινοβολεί και στον ψυχικό μας κόσμο, αναλύεται και μεταφράζεται σε ανάλογα ανώτερα συναισθήματα, χωρίς ατομιστική χροιά. Η χαρά της συνειδητής αναζήτησης συντρέχει με την πνευματική νοσταλγία μας, επειδή η ίδια η αναζήτηση, ως έρωτας για το Θείον, είναι κίνηση ταυτόχρονης ένωσης με το αναζητούμενο.

Η συμμετοχική φύση της αναζήτησης, τελικά, ταυτοποιείται με την εξελικτική εκδήλωση του Όντος μας, και γι’ αυτό η Οντική Χαρά είναι σύνδρομη και φυσικά παρούσα με τη βίωση της Υπερβατικής Πραγματικότητας.

Η αληθινή χαρά είναι ενδογενής κατάσταση στη φύση της Ύπαρξης, στη φύση κάθε Όντος, και εκδηλώνεται αυθόρμητα όταν η κίνηση της αγνής και πηγαίας αναζήτησης εφελκύει ριπές Οντικών “Αναμνήσεων” και συντονίζεται με το πραγματικό του Είναι.

Η Χαρά του Θείου έρωτα είναι η ρίζα της χαράς της αναζήτησης που οδηγεί στην Πεμπτουσία του Όντος, στην Υπέρτατη Αγάπη – απώτατη Πηγή κάθε μορφής χαράς.

[Κείμενο του Ιωάννη Συλλαϊδή, υπευθύνου των εκδόσεων «Πύρινος Κόσμος», από το βιβλίο του «Ο Δρόμος της Γαλήνιας Αναζήτησης»]

123

Advertisements