Η Πνευματική Αναζήτηση στην εποχή μας

Μία νέα Πνευματική Αναγέννηση είναι παρούσα και καταφανής σε μία εποχή αναδυόμενης σύνθεσης και ενοποίησης, μια πρωτοφανής σε έκταση σύγκλιση επιστήμης και πνευματικότητας εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, υπερβαίνοντας όλο και περισσότερο τις μεταξύ τους διαχωριστικές αγκυλώσεις, αιώνων πολλών.

Το συνειδητό ή υποσυνείδητο αίτημα για μια νέα, ελεύθερη και ευρύτερη αντίληψη, για μια νέα ποιοτική αναβάθμιση ύπαρξης και ζωής, εκδηλώνεται με κραυγαλέο πλέον τρόπο από τις ανθρώπινες ψυχές.

Μια εκτεταμένη αναθεώρηση και υπέρβαση του “παλαιού” τρόπου σκέψης είναι γεγονός που συντρέχει με την εκ νέου βαθύτερη διερεύνηση και πνευματική κατανόηση της Άχρονης Σοφίας, της σποραδικά εμπεριεχομένης στα αποκαλούμενα Ιερά Κείμενα και στις παραδοσιακές Πνευματικές-Μυητικές Διδασκαλίες όλων των λαών, σε συνδυασμό μάλιστα με την ουσιαστικότερη διείσδυση της σημερινής επιστήμης στη φύση του Ανθρώπου και του Σύμπαντος, εξεταζομένου πλέον ως ενιαίας ολότητας.

Η καινούργια ολιστική αντίληψη, που έχει αρχίσει να διατρέχει όλους τους τομείς του ανθρώπινου επιστητού, είναι και η χαρακτηριστική σφραγίδα της Νέας Πνευματικής Εποχής. Με αυτήν την εξελισσόμενη επαναστατική αντίληψη ανοίγει ο δρόμος για την αληθινή Πνευματικότητα και την Αδελφοσύνη, για την εποχή της σύνθεσης Αγάπης και Σοφίας.

Επίκαιρο, όσο και ποτέ άλλοτε, ένα απόσπασμα του κειμένου με το οποίο προλογίζεται, εδώ και δεκαετίες, ο κατάλογος των εκδόσεων Πύρινος Κόσμος, αναφέρει: «Καθώς η Νέα Πνευματική Εποχή αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ένα δυναμικό ρεύμα πνευματικής αναζήτησης αναπροσανατολίζει την ανθρώπινη συνείδηση σε νέες πηγές Αλήθειας, πέρα από τις μαχόμενες ιδεολογίες που καθηλώνουν την ανάταση του ανθρώπου και τον οδηγούν στη σύγκρουση και την καταστροφή… Η ζωή της Νέας Εποχής ως χαρακτηριστικό της θα έχει την Πύρινη Αγάπη, την Πνευματικότητα και την Καθολική Ελευθερία μέσα στην αναδυόμενη Παγκόσμια Κοινότητα, πέρα από διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή ιδεολογικές… Η επερχόμενη νέα πνευματική αφύπνιση της ανθρωπότητας, παρά τις ακραίες αντιξοότητες της εποχής μας, είναι φανερή όσο ποτέ άλλοτε και γίνεται εύκολα αντιληπτή από κάθε απροκατάληπτο πνεύμα. Αν και η Αλήθεια προδίδεται, συκοφαντείται και παρερμηνεύεται από κάθε είδους ακατάλληλη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση, αν και η ανθρώπινη συνειδητότητα βομβαρδίζεται με τους πλέον ύπουλους μηχανισμούς δέσμευσης, αν και η αγάπη παρεμποδίζεται σε κάθε της έκφραση, αν και η Πνευματικότητα συγχέεται με τη μηχανιστική πολυγνωσία, αν και η ελευθερία τραυματίζεται, φαίνεται επίφοβη ή συγχέεται με την εγωιστική ασυδοσία, αν και η παγκόσμια ενοποίηση και ισότιμη συνεργασία καταστρατηγείται από ισχυρά συμφέροντα και από τον κίνδυνο ισοπέδωσης της ιδιαίτερης και ανεκτίμητης προσωπικότητας ατόμων και ολόκληρων λαών, παρ’ όλα αυτά, το ρεύμα της νέας Πνευματικής Εξέλιξης δεν είναι αναστρέψιμο. Η ανθρωπότητα αναπροσανατολίζεται σταθερά στην αναζήτηση της Αλήθειας και του Καλού, εισερχόμενη με αυτόν τον τρόπο στη Νέα Εποχή της τελικής Ανάστασης του ανθρώπινου πνεύματος».

[Κείμενο του Ιωάννη Συλλαϊδή, υπευθύνου των εκδόσεων «Πύρινος Κόσμος», από το βιβλίο του «Ο Δρόμος της Γαλήνιας Αναζήτησης»]

123

Advertisements